TETAŞ Grup Şirketi Cyclops Teknoloji A.Ş`den, Hız Kazandıran Teknoloji “KGS kadar ucuz, OGS kadar hızlı = HGS (Hızlı Geçiş Sistemi)”

TETAŞ Grup şirketlerinden, Cyclops Teknoloji A.Ş.`nin geliştirdiği yeni “ HGS - Hızlı Geçiş Sistemi ” Projesinin, T.C. Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı tüm otoyol ve köprü gişelerinde kademeli olarak devreye alınmasına karar verildi.

İçinde pil bulunan OGS cihazı ile karşılaştırıldığında, fiyatı on kat daha ucuz olan, ince, pilsiz, yeni HGS etiketlerine, 5 TL`ye sahip olunabilecektir.




Hızlı Geçiş Sistemi`nin devreye alınması ile, KGS gişelerindeki dur-kalk işleminin sona ermesi hedeflenmektedir. Böylece zaman kaybının, gereksiz yakıt tüketiminin, gişelerdeki trafik yoğunluğunun, ödünç KGS kartı ararken meydana gelen trafik kazalarının da önüne geçilmiş olunacaktır.


HGS Projesini geliştiren, Cyclops Teknoloji A.Ş, İş Geliştirme ve Satış Müdürü Erhan Ark, Hızlı Geçiş Sistemi hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

HGS etiketleri nereden temin edilecek? Nasıl para yüklenecek?

HGS etiketleri, ilk etapta, karayolu giriş ve çıkışlarına kurulmakta olan PTT- HGS satış ve dolum noktalarından, yurt genelinde faaliyet gösteren 4.000`i aşkın PTT noktasından hızlı şekilde satın alınabilecektir. HGS etiketinin diğer bankalardan da temin edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Yükleme işlemleri, tüm PTT noktalarından, web sitesinden gerçekleştirilebileceği gibi, ek olarak SMS göndererek yükleme ve iPhone uygulaması kullanılarak yükleme seçenekleri üzerinde çalışmalar devam etmekte olup, OGS`de olduğu gibi, HGS etiketinin kredi kartına bağlanması ile ödemeler, otomatik olarak yapılabilecektir.

HGS etiketlerinin özelliği nedir? Sistemde hangi teknolojiler kullanılıyor?

Kullandığımız teknoloji, pasif RFID - Radyo Frekansı ile Tanımlama teknolojisidir. Pili olmayan, çipli, ince HGS etiketi, aracın ön camına, OGS etiketinin yapıştırıldığı yere yapıştırılmaktadır. Etiket, koruma teknolojisi sayesinde, yapıştırıldığı araçtan sökülmek istendiğinde, kullanılmaz hale gelmektedir.Ek olarak, giriş ve çıkış gişelerinden geçen aracın sınıfını belirleyen algılayıcı sistemler ile kaçak geçiş yapan aracın plakasını tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır Tüm bu artı özelliklerine rağmen, Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, mevcut sisteme göre çok daha düşüktür.

Geliştirmiş olduğunuz Hızlı Geçiş Sistemi ve mevcut sistemler ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 2 Milyon OGS, 10 Milyon KGS kullanıcısı ve toplamda 690 otoyol ve köprü gişesi bulunmaktadır.

Bildiğiniz gibi otoyol ve köprü gişelerinde ücret toplama işlemleri, ilk etapta nakit para tahsilatı ile gerçekleştirilirken, OGS ve sonrasında KGS sistemlerine geçilerek gişelerdeki nakit para toplama işlemlerine son verildi. Ancak bu sistemler, olumlu yönleri ile birlikte, bazı sorunları da beraberinde getirdi.

İlk etapta, OGS - Otomatik Geçiş Sisteminin devreye alınmasıyla, nakit para ile tahsilatın sonlandırılması düşünülmüştü. Ancak OGS cihaz bedelinin yüksek olması ve satın alma prosedürlerinin fazlalığı dolayısı ile hedeflenen kullanıcı kitlesine ulaşılamadı.

Sonrasında, kart bedeli düşük ( 5 TL ) olan ve kolay satın alınabilen KGS-Kartlı Geçiş Sistemi devreye alınarak, karayollarında nakit para tahsilatı işlemleri sonlandırıldı. Ancak Kartlı Geçiş Sitemi ile nakit para tahsilat sisteminin birbirine benzerliği dolayısı ile gişelerdeki dur-kalk, karttaki kontörün bitmesi gibi sorunlar ile karşılaşıldı. KGS de gişelerdeki ücret toplama sıkıntısını istenilen oranda çözemedi.

Bizim başarımız, yeni teknolojileri kullanarak, kullanılmakta olan her iki sistemin talep gören özelliklerini birleştirmek ve “KGS kadar ucuz, OGS kadar hızlı” olan HGS(Hızlı Geçiş Sistemini)’yi geliştirmek oldu.

HGS projesini geliştirme ve kabulü sürecinde hangi aşamalardan geçtiniz?

2007 yılından bu yana, RFID teknolojisi üzerinde yaptığımız araştırma ve proje geliştirme çalışmalarımızın içinde, araç tanımlama ve ücret toplama sistemleri yer alıyordu. Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine yaptığımız sunum sonrasında, kavram ispat çalışmaları için, İstanbul Mahmutbey – Avcılar ve FSM Köprü Gişelerinde, Ankara`da ise Akıncılar ve Çeltikçi gişelerinde önerdiğimiz Hızlı Geçiş Sisteminin kurulumlarını gerçekleştirdik. Gişelerden farklı sınıflardaki araçlar ile binin üzerinde geçiş işlemi gerçekleştirildi ve testler başarı ile sonuçlandı.

İzmir`de, trafiğe kapalı özel yarış pistinde, özel araçlar ile yapmış olduğumuz hız testlerinde, HGS `nin 195 km/h hızda bile başarılı şekilde çalıştığını test ederek göstermiş olduk.

HGS ne zaman hizmete açılacak?

Tüm Türkiye’de uygulamaya alınacak sistemin ilk fazı olan, İzmir - Çeşme & İzmir – Aydın Otoyolu ve İstanbul Boğaz Köprüsü kurulumu tamamlanmış durumdadır. Edirne – İstanbul- Ankara arasındaki gişelerin alt yapı çalışmaları tamamlanmış olmak ile birlikte Tüm Türkiye`de sistemin hizmete açılması 2012`nin son çeyreği olarak planlanmaktadır.

Sistemin Türkiye`de devreye alınmasının ardından, öncelikle Balkan ülkelerinde ve çevre ülkelere yayılması planlanmaktadır.

HGS PROJESİ İLE İLGİLİ GALERİLERE AŞAĞIDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ